20.02.2013 tarihli Vatan Gazetesinde yayınlanan Özel Güvenlik Görevlileri sıkıntıları hakkındaki haberi.
ÖZEL GÜVENLİKÇİLER DERT KÜPÜ
12 SAAT ÇALIŞIYOR ÜÇ KURUŞ ALIYORUZ
Son aylarda bir meslek grubundan oldukça çok telefon alıyorum. Telefonlardan adeta dert akıyor. Anlatırken sinirlenenler, konuşurken sesleri kısılanlar, “Hakkımızı yiyorlar” diye feryat edenler, “900 TL maaşla nasıl geçinilir” diye isyan edenler, “12 saat çalışıyoruz 3 kuruş alıyoruz” diye haykıranlar, “Kart ve kredi ile geçiniyoruz. Borç nedeniyle başka bir şey düşünemez hale geldik” diye dert yananlar, “Aldığımız para ile evlenmemiz hayal” diyenler, say say bitmez. Evet, bu meslek grubu özel güvenlikçiler. Hani canımızı malımızı koruyanlar. Hırsız, kapkaççıyı yakalamak için büyük çaba sarfeden, kavgaları ayırmaya çalışan, korkmadan soyguncunun peşine düşen Özel Güvenlikçiler, onları özellikle son yıllarda büyük işyerlerinde, dev marketlerde ve kurulularda koruma ve güvenlik görevi yaparken görürüz. Ancak Özel Güvenlikçiler adeta dert küpü.
BİR ZAMAN GÖZDEYDİ
Bir zamanlar gençlerin büyük ilgi gösterdiği bu meslek grubu çalışanları son yıllarda başka iş kollarına doğru kaydığını belirtiyor. Bu meslekten ayrılan veya ayrılmak isteyenlerin sayılarının arttığı belirtiliyor. Bu meslek grubundan yükselen dertleri dinlemek onların sorunlarını sayfalarımıza taşımak için Foto muhabiri arkadaşım Sinan Doker ile Tüm Özel Güvenlik Dernekleri Federasyonu Başkanı Sn. Bülent PERUT’a gidiyoruz.
SN. PERUT : ZOR VE SORUMLU BİR GÖREV YAPIYORLAR.
Sn. PERUT’a soruları arka arkaya sormaya başlıyoruz. Perut’ta adeta dert küpü. Başkan Özel Güvenlikçilerin işlerinin zor olduğunu belirtip sorunlarının büyük kısmına katıldığını belirtiyor. Başkan, “Hepsinin sosyal güvencesi olmalı. Geçinecekleri kadar maaş verilmeli. Çalışma koşulları iyileştirilmelidir” diyor. Bu meslek grubunun kamu görevi yaptığını belirten Perut, “Görevi sırasında yaşamını yitiren herkes şehitlik mertebesine erişiyor. Görevi yaparken yaşamını yitiren Özel Güvenlik Görevlisi’ne de “Şehit” ünvanı verilmelidir, diyor.
Özel Güvenlik Görevlileri 16 değişik alanda güvenlik hizmeti verip huzuru sağlıyorlar. Bunlar arasında plazalar, hastaneler, okullar, pazarlar, fabrikalar, oteller, hava limanları, stadyumlar ilk sıralarda yer alıyor. Güvenlikçilerden buralarda üst araması yapıyor. Tehlikeyi sezdiği zaman hemen gerekli birimlere haber veriyor. Sırasında gözünü kırpmadan 12 saate varan hizmet veriyor. ‘Yoruldum’ sözünü ise kullanmıyor.
Çalışanın maddi sıkıntısı, şirketlerin küçülmek istemesi Özel Güvenlik sayısını da azaltmış. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre şu an ‘Özel Güvenlik Görevlisi’ kimliğine sahip 656.159 kişi bulunuyor. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tahsis edilen 460.186 kişiye karşılık, 262.889 kişi aktif olarak çalışıyor. Şu anda Türkiye’de faaliyet izni verilen 1492 Özel güvenlik şirketi 743 adet te Özel Güvenlik Eğitim kurumu bulunuyor.
Silahlı görev yapmak isteyen güvenlik görevlisi 120 saat İçişleri Bakanlığı tarafından izin verilmiş okullardan eğitim almak zorunda. Daha sonra sınava girip başaranlar sertifika alıp sağlık kontrolünden geçiyor. Bir dizi prosedürü geçtikten sonra Özel Güvenlik Görevlisi kimliği sahibi olabiliyor.
GÜNEŞ GAZETESİ (20.02.2013)