MÜJDE ÖZEL GÜVENLİK YENİLEME EĞİTİMLERİ GENELGESİ YAYINLANDI
2495?TEN GEÇENLERE 31.12.2009?A KADAR SÜRE TANINDI
YENİ GENELGE;
İÇİŞLERi BAKANLIĞI
Emniyet Genel Müdürlüğü
Sayı :B.05.1 .EGM.0. 11.08.01/(63191 )4037-EGM GENELGE NO:2009/42 16/06/2009
Konu :Özel Güvenlik Yenileme Eğitimleri
BAKANLIK GENELGE NO: 2009/53
Bilindiği üzere, 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun 26.06.2004 tarihinde, Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik ise 07.10.2004 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanunun ?Yürürlükten kaldırılan kanun? başlıklı 27?nci maddesi ile 2495 sayılı Bazı Kurum ve Kuruluşların Korunması ve Güvenliklerinin Sağlanması Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılmıştır. Kanunun ?Geçici Madde
1? ile 5188 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle 2495 sayılı Kanuna göre özel güvenlik görevlisi olarak çalışanlara beş yıl süreyle çalışma izni verilmiştir.
Mülga 2495 sayılı Kanuna göre özel güvenlik görevlisi olup, 5188 sayılı Kanunla verilen müktesep haktan faydalanan özel güvenlik görevlilerinin çalışma izinleri 26.06.2009 tarihinde dolacaktır. Bu sürenin hitamında, Kanunun ?Çalışma izni? başlıklı 11 ?nci maddesinin üçüncü fikrası ?Çalışma izninin yenilenebilmesi için, güvenlik soruşturmasının olumlu olması ve Kanunun 14 üncü maddesinde belirtilen özel güvenlik yenileme eğitiminin başarıyla tamamlanmış olması zorunludur.? hükmü ve Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin ?Çalışma Iznin Yenilenmesi? başlıklı 19?uncu maddesi ?Çalışma izni, kimlik belgesinin düzenlendiği tarihten itibaren beş yıl süre ile geçerlidir. Bu sürenin sonunda çalışma izninin yenilenebilmesi için özel güvenlik görevlilerinden yeni sağlık raporu, adli sicil kaydı ve özel güvenlik yenileme eğitimi sertifikası istenir. Çalışma izni yenilenmeden önce, özel güvenlik görevlisi hakkında yeniden arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması yaptırılır. Çalışma izninin yenilendiği verilecek kimlik belgesine işlenir.? hükmü doğrultusunda çalışma izinleri yenilenebilecektir.
Yenileme eğitiminde uygulanacak yöntemle ilgili olarak ta Yönetmeliğin ?Yenileme eğitimi? başlıklı 34?üncü maddesi ?Ozel güvenlik görevlilerinden, beş yıllık çalışma izninin bitmesi üzerine, çalışma izninin yenilenebilmesi için özel güvenlik yenileme eğitimi sertifikası istenir. Aynı şekilde, özel güvenlik şirketleri ve özel eğitim kurumlarının yöneticilerinin yenileme eğitimini alması ve beş yılda bir yenileme eğitimi sertifikasını Bakanlığa ibraz etmesi zorunludur.
Yenileme eğitimi altmış ders saatinden oluşur. Teorik ve uygulamalı dersler ilgili eğitim kurumu tarafından, temel eğitim konuları arasından seçilerek oluşturulur. Dersler, eğitim konularındaki son gelişmeleri ve yargı içtihatlarını da kapsar. Yenileme eğitiminin yirmi ders saati silah eğitimine ayrılır.
Havalimanı ve deniz limanlarında görevli özel güvenlik görevlilerinin yenileme eğitimi için uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan diğer hükümler saklıdır.
Yenileme eğitiminden sonra, yazılı ve uygulamalı sınavda başarılı olanlara özel güvenlik yenileme eğitimi sertifikası düzenlenir. Sınava başvuranlardan özel güvenlik yenileme eğitimi devam çizelgesi istenir.? hükmü doğrultusunda hareket edilmesi gerekmektedir.
Konuya ilişkin mevzuat değişikliği yapılıncaya kadar uygulamada yeknesaklığı sağlayabilmek amacıyla, 2009 yılında çalışma izni dolan özel güvenlik görevlilerinin yenileme eğitimlerinde aşağıda belirtilen esaslara riayet edilecektir.
1- 26.06.2009 tarihinde çalışma izinleri dolacak olan özel güvenlik görevlilerinin yenileme eğitimleri en geç 31.12.2009 tarihine kadar verilmiş olacaktır.
2/1
İlkadım Cad.No:89 Dikmen 06100 ANKARA Ayrıntılı bilgi için irtibat: M.DEMİR (Komiser)
Telefon:4 12 35 71-58 Faks:4 12 35 74 http://egm 1 adbmmb0 1/ Elektronik Ağ: http://ozelguvenlik.pol.tr
2- Uygulamada ülke genelinde yeknesaklığı sağlamak amacıyla, yenileme eğitimlerinde Ek?te
belirtilen Yenileme Eğitimi Müfredatı uygulanacak, eğitimler Bakanlığımızdan faaliyet izni almış olan eğitim kurumları tarafından verilecek ve bu müfredatın dışına çıkılmayacaktır.
3- Müfredatta belirtilen ?Genel Kollukla İlişkiler? dersi için Yönetmeliğin 42?nci maddesi hükmü doğrultusunda Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tavsiye edilen kitaplar esas alınacaktır.
4- Yenileme eğitimi, kendi bünyesinde özel güvenlik birimi olup, en az yirmi özel güvenlik görevlisi istihdam edilen yerlerde, yeterli araç-gereç ve materyal ile sınıf ortamı oluşturulması ve il valiliği tarafından yerinde yapılacak incelemede uygun değerlendirilmesi halinde, Ek?te belirtilen eğitim müfredatı doğrultusunda fiilen hizmet verilen yerde, yerinde eğitim kapsamında da yapılabilecektir.
5- 31.12.2009 tarihine kadar yenileme eğitimi almamış olan özel güvenlik görevlilerinin çalışma izinleri ve kimlik kartları valiliklerimizce iptal edilecektir. Özel güvenlik yazılı ve uygulamalı sınavları 79 ilimizde ve merkezi sistemle yapılmakta olduğundan, her takvim yılının sonunda Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, Milli Eğitim Bakanlığı ve Açık Öğretim Fakültesi ile görüşme yapılmak suretiyle, bir sonraki yılın sınav takvimi belirlenerek ilan edilmektedir. Bu nedenle eğitimini tamamlamış olan özel güvenlik görevlilerinin yeterliliklerinin ölçülmesi ile ilgili sınavlar ise 2010 yılı sınav takvimi içerisinde ayrıca değerlendirilecektir. Yenileme eğitimi sınavlarının yapılıp, hak sahiplerinin güvenlik soruşturmalarının tamamlanarak yeni kimlik kartları verilinceye kadar mevcut kimlik kartları ve çalışma izinleri geçerli kabul edilecektir.
Yukarıda belirtilen hususlar doğrultusunda gerekli hassasiyetin gösterilerek uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini arz ve rica ederim.
Osman GÜNEŞ
Vali
Bakan a.
Müsteşar