
TAYFUN ACARLI
RESMİ KURUM VE KURULUŞLARLA YAPILACAK OLAN İŞLEMLERDEN SORUMLU BAŞKAN YARDIMCISI
MALİYE BAKANLIĞINA
ANKARA
08 OCAK 2007
Sayı :2007/001
Konu : KDV oranı
İlgi: a) 07.05.2005 tarih ANK-ÖZGEK/01 sayılı Ankara Özel Güvenlik Eğitim Şirketleri Birliğinin yazısı.
b) 14.11.2005 tarih 005-09 sayılı ÖGHİŞDER (Özel Güv. Hiz.ve Eğt. İşverenleri Derneği) yazısı
Bakanlığınıza yazılmış ilgi yazılara bu güne kadar yazılı cevap verilmemiş olmasını görmek federasyonumuzu üzmüştür. Özel olarak yapılan görüşmelerde ise 2004 yılında yürürlüğe girmiş bulunan 5188 sayılı Özel Güvenlik yasasının Maliye Bakanlığı tebliğinde sehven yer almadığı ayrıca özel güvenlik eğitiminin Milli Eğitim Bakanlığına devri söz konusu olduğu öğrenilmiş idi . Özel güvenlik eğitiminin Milli Eğitim Bakanlığına devri yapılabilmesi için yasa değişikliğine ihtiyaç bulunmaktadır. Bu dönemde bunun yapılabilmesi uzun süreç alacağından gerçekleşmesi olası gözükmemektedir.
Oysa, Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünce çıkartılan Katma Değer vergileri sirküleri ile ilgili düzenlemelere göz atıldığında, Katma Değer vergisi oranlarının Bakanlar Kurulu tarafından düzenlendiği bilinmektedir. Bu düzenlemenin Diğer Mal ve Hizmetler bölümüne 5188 sayılı yasanın yerleştirilmesiyle sirkülere dahil edilmesi daha kısa bir prosedür olarak görülmektedir.
Üniversite ve yüksek okullar ile 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu,2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu, 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun hükmünde verilen eğitim ve öğretim hizmetleri, sürücü kursları ve özel eğitime muhtaç olanlara verilen eğitim ve öğretim hizmetleri ve diğerlerinde de vergi oranı %8 olarak belirlendiği göz önüne alındığında, Özel Güvenlik Eğitiminden alınan vergi oranının %18 den %8 e düşürülmesinin, sirkülere 5188 sayılı yasanın ilave edilmesiyle mümkün olabileceği değerlendirilmektedir.
Sektörümüzle ilgili düzenlemenin dikkate alınacağı umuduyla saygılar sunarım.
M. Tayfun ACARLI
Başkan Adına Baş.Yrd.
KAMU İHALE KURUMU BAŞKANLIĞINA
20 / KASIM / 2006
Sayı: 2006/002
Konu: Özel Güvenlik İhaleleri
Federasyonumuza bağlı 1200 civarında Özel Güvenlik ve Özel Güvenlik Eğitim Şirketi bulunmaktadır. Bugüne kadar Özel Güvenlik Eğitim Şirketlerinde 312.157 kişi eğitilmiş olup bunlardan 207.006 kişi başarılı olmuş, 105.151 kişi Özel Güvenlik Sınavını geçememiş bulunmaktadırlar. Başarılı olan kursiyerlerden 150 bin kadarı da kimlik kartını alarak işsizliğin had safhada olduğu ülkemizde göreve başlamışlardır. Kısacası bu sektör yeni bir istihdam alanı yaratmıştır.
Sektörde Özel Güvenlik Görevlisi olarak çalışacak şahıslarda 5188 Sayılı Özel Güvenlik Yasasının 10. maddesi çerçevesinde Özel Güvenlik Görevlisi olma şartları belirtilmiş, ayrıca aynı yasanın 11. maddesinde Özel Güvenlik Görevlisi olacak şahıslar hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılması şart koşulmuştur. Aynı yasanın 14. maddesinde silahlı Özel Güvenlik Görevlileri için 120 ders saatinden oluşan ( ortalama 500,00 YTL kurs ücreti) silahsız görev yapacak özel Güvenlik Görevlileri için 90 ders saatinden oluşan ( ortalama 350,00 YTL kurs ücreti) Özel Güvenlik Temel Eğitimi verilmekte ve bu eğitimi başarı ile tamamlayanlar yasanın uygulamasına ilişkin yönetmeliğin 36. maddesi gereğince yazılı ve uygulamalı sınava tabi tutulmakta (silahsız sınava girenler 26,00 YTL yazılı sınav ücreti, silahlı sınava girenler 50,00 YTL yazılı ve uygulamalı sınav ücreti vermekte) sınavda başarılı olmaları halinde ise silahsız güvenlik görevlisi olacaklar ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ OLUR ibareli doktor raporu ( 5,00 ile 15,00 YTL arasında), silahlı Güvenlik Görevlisi olacaklar tam teşekküllü hastaneden SİLAHLI ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ OLUR ibareli heyet raporu (80,00 ile 130,00 YTL arasında) alırlar. Yasanın 24. maddesinde belirtilen ruhsat harcını da (2006 yılı itibari ile 245,00 YTL) yatırmalarına müteakip (kısaca güvenlik görevlisi olacak bir kişi toplam 1000,00YTL masraf yapmak zorundadır) kendilerine İl Valisi tarafından imzalanmış Özel Güvenlik kimlik kartı verilerek Özel Güvenlik Görevlisi olarak çalışmalarına izin verilmektedir.
Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere bu aşamalardan geçen, Özel Güvenlik Kimlik kartı almak için bu kadar masraf eden ve eğitimden geçen Özel Güvenlik Görevlilerinin vasıfsız eleman olarak nitelendirilmesinin söz konusu olamaması inancını taşımaktayız.
2006 yılında yapılan Kamu İhalelerinde, Koruma ve Güvenlik İhalelerinin Temizlik İhaleleri gibi yapıldığı kısaca Özel Güvenlik Görevlilerinin de asgari ücretle çalışmak zorunda bırakıldıkları bilinmektedir.
5188 Sayılı Yasanın amacı yasanın 1. maddesinde ve T.B.M.M. tutanaklarında da belirtildiği üzere” Kamu Güvenliğini tamamlayıcı mahiyetteki Özel Güvenlik Hizmetlerini yerine getirilmesine ilişkin esas ve usulleri belirler “denilmektedir. Bu açıdan bakıldığında Özel Güvenlik Görevlilerinin Ülkemizin genel güvenlik ve asayişi ile doğrudan ilişkisi vardır.
Yukarıdaki paragraflarda arz etmeye çalıştığımız eğitimi alan ve bu eğitim için bir hayli masraf eden kişinin kanaatimizce 5188 Sayılı Yasanın amacı doğrultusunda vasıflı eleman statüsü içerisinde olması gerekmektedir.
2007 yılında yapılacak olan koruma ve güvenlik ihalelerinin değerlendirilmesinde Özel Güvenlik Görevlilerinin vasıflı eleman olarak düşünülmesi ve hizmet gereğinin layıkıyla yerine getirilmesi açısından önemli görülmesi elzemdir.
24 saat esasına göre gece-gündüz, soğuk,sıcak,kar,yağmur demeden dağ başlarında role istasyonlarında, trafo merkezlerinde, barajlarda vs zor şartlarda görev yapan Özel Güvenlik Görevlileri için silahsız görev yapacak Özel Güvenlik Görevlilerine asgari ücret olarak net 600,00 YTL. Zor çalışma şartları yanında silah taşımak ve silahını kullanmayı gerektiren yükümlülükleri de yerine getirerek hayatını ortaya koyan silahlı özel güvenlik görevlisinin de asgari ücret olarak net 750,00 YT’ lik bir ücret uygulanması, bu sektörün süreklilik arz eden disiplinli güvenilir bir iş kolu olarak oluşmasına zemin hazırlayacaktır.
Ülkemizdeki işsiz genç nüfusu göz önüne aldığımızda Özel Güvenlik Eğitim Kurumlarında lise ve ortaokul eğitimi almış gençlere özel güvenlik hukuku, ilk yardım, yangın önleme ve sivil savunma, etkili iletişim, kişi koruma, kalabalık yönetimi gibi dersler verilmekte ve Kocaeli Üniversitesinde olduğu gibi(Ömer İsmet UZUNYOL Meslek Yüksekokulu) isteyenlere Üniversite eğitimi de verilerek sektör olarak Ülkemizin hem işsizliğine, hem de eğitimine yarar sağladığımız görülmektedir.
Bir diğer konu ise; İş deneyim belgesi edinmeye yönelik tanınan sürenin 01.01.2007 tarihinde sona erecek olmasıdır. Sektör olarak edinilen duyumlara göre yeni kurulan bazı şirketlerin menfaatlerini koruma adına sürenin uzatılması istemi makamınızdan talep edilmektedir. Ancak, bu süre uzatımı fikri sektörde rahatsızlık doğurmaktadır. Rahatsızlık veren konuları birkaç başlık altında toplamak gerekirse:
1) Bütün ihale sektöründe görülen, bu camialarda çantacı denilen ve güvenlik güçlerimizin önlemeğe çalıştığı yasal olmayan yollarla ihalelere fesat karıştıran şirketleri çoğaltacaktır
2) Yeni kurulan güvenlik şirketleri, iş bitirim belgesi alabilmek için ihalelerde sıfır tabir edilen fiyatlarla işlere talip olmağa çalışmakta bunun sonucunda da ya devlete yasal vergilerini ödememekte ya da çalıştırdığı elemanların haklarını gasp etmek suretiyle zararlarını kurtarmağa çalışmaktadırlar.
3) Yeni kurulan veya kurulacak olan şirketler bir üst maddede izah etmeğe çalıştığımız şekilde ihale alınca birçok masraf yaparak tabiri caiz ise gırtlaklarından keserek kimlik kartı alan yasal güvenlikçiler yerine kaçak işçi sayılabilecek vasıfsız, eğitim almamış kişileri çok daha düşük ücretlerle çalıştırıp yasal güvenlik elemanlarının haklarını gasp etmektedirler
4) Yeni kurulan veya kurulacak olan şirketler mercek altına alınıp incelenecek olursa görülecektir ki bu şirketler özel sektörde faaliyette bulunmayı düşünmemektedirler. Bununda nedeni özel sektörden kaçıracakları KDV ve SSK ortamının bulunmamasıdır
Yeni hayat bulmaya başlayan sektörümüzün geleceğine yönelik,5188 sayılı yasanın da amacında olduğu gibi Güvenlik Güçlerinin Yardımcısı sıfatıyla ülke güvenliğine katkı sağlaması düşünülen ve bu amaçla disipline edilmesi için federasyonumuzca yoğun bir şekilde çalışmaları yapılan, sektörümüzün geleceğinin tehlikeye düşürülmesine fırsat verilmemesi gerekmektedir.
Alacağınız kararların, vereceğiniz talimatların ve yapılacak düzenlemelerin yukarıda arz etmeye çalıştığımız sorunlara çözüm olacağı inancı ile saygılar sunarım.
M. Tayfun ACARLI
Başkan Adına
Başkan Yardımcısı
8/11/2006 TARİHLİ EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 391953 SAYILI KAYITLI DİLEKÇE
T.C.
İÇİŞLERİBAKANLIĞI
EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ASYİŞ DAİRE BAŞKANLIĞI
ÖZEL GÜVENLİK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Polis Akademisi Döner Sermaye Saymanlığı adına yatırılması gereken Özel Güvenlik Sınav Harçlarının tahsilâtı sırasında bilhassa büyük illerimizde kursiyerlere ulaşılamama gibi bir zorlukla karşılaşılmıştır.
İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük illerde Özel Güvenlik Personeli sıkıntısı yaşandığı da malumlarınızdır.
Birçok masraf ederek kurs gören kursiyerlerin bu yeni uygulamadan habersiz olmaları nedeniyle ve sınav harcı yatırma süresinin de kısıtlı olmasından, kursiyerlerin sınav hakları kaybolmakta ve zaten işsiz olan gençlerimiz mağdur olmaktadırlar. Bu sınava girecek gençlerimizin belki de son sınav hakları olması düşünüldüğünde; Sınav harç tutarını yatıramamış kursiyerlerin mağduriyetinin önlenmesi amacıyla bu kursiyerlere bir sınav hakkı daha verilmesi hususunda ön olmanızı arz ederim.
Saygılarımla.
BAŞKAN ADINA
M. Tayfun ACARLI
T.Ö.G. FEDERASYONU
Başkan Yardımcısı
FEDERASYONUMUZUN GİRİŞİMİ İLE FEDERSYON BAŞKANIMIZ ADINA BAŞKAN YARDIMCIMIZ TAYFUN ACARLININ YUKARIDA VERDİĞİ DİLEKÇEYE İSTİNADEN 07/12/2006 TARİHİ İTİBARİ İLE PARASINI YATIRAMADIĞI İÇİN SINAVA GİREMEYEN ARKADAŞLARIMIZA BİR SINAV HAKKI DAHA VERİLMİŞTİR. ÖNEMLE TÜM ÜYELERİMİZE DUYRULUR
5188 SAYILI YASADA YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLERLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR GEREKÇELİ TEKLİFLER
BİRNCİ BÖLÜM
GENEL HÜKÜMLER
MADDE :1
Bu Kanunun amacı, kamu güvenliğini tamamlayıcı mahiyetteki özel güvenlik hizmetlerinin yerine getirilmesine ilişkin esas ve usulleri belirlemektir
DEĞİŞİKLİK TASLAĞI:
SEKTÖRÜN ÖNERİSİ:
GEREKÇE:
KAPSAM
MADDE :2
Bu Kanun, özel güvenlik izninin verilmesine, bu hizmeti yerine getirecek kişi ve kuruluşların ruhsatlandırılmasına ve denetlenmesine ilişkin hususları kapsar.
DEĞİŞİKLİK TASLAĞI:
SEKTÖRÜN ÖNERİSİ :
GEREKÇE:
ÖZEL GÜVENLİK İZİNİ
MADD :3
Kişilerin silahlı personel tarafından korunması, kurum ve kuruluşlar bünyesinde özel güvenlik birimi kurulması veya güvenlik hizmetinin şirketlere gördürülmesi özel güvenlik komisyonunun kararı üzerine valilik iznine bağlıdır. Toplantı, konser, sahne gösterileri ve benzeri etkinliklerde; para veya değerli eşya nakli gibi geçici veya acil hallerde, komisyon kararı aranmaksızın, vali tarafından özel güvenlik izni verilebilir.
Kişi ve kuruluşların talebi üzerine, koruma ve güvenlik ihtiyacı dikkate alınarak, güvenlik hizmetinin istihdam edilecek personel eliyle sağlanmasına, kurum ve kuruluşlar bünyesinde özel güvenlik birimi kurulmasına ya da bu hizmetin güvenlik şirketlerine gördürülmesine izin verilir. Bir kuruluş bünyesinde özel güvenlik birimi kurulmuş olması, ihtiyaç duyulduğunda ayrıca güvenlik şirketlerine hizmet gördürülmesine mani değildir.
Komisyon, koruma ve güvenlik hizmetini yerine getirecek personelin, bulundurulabilecek veya taşınabilecek silah ve teçhizatın azamî miktarını ve niteliğini, gerekli hallerde diğer fizikî ve aletli güvenlik tedbirlerini belirlemeye yetkilidir. Havalimanı ve liman gibi yerlerde alınacak güvenlik tedbirlerine ilişkin uluslararası yükümlülükler saklıdır.
Geçici haller dışındaki özel güvenlik uygulaması, en az bir ay önce başvurulması şartıyla komisyonun kararı ve valinin onayı ile sona erdirilebilir.
DEĞİŞİKLİK TASLAĞI:
MADDE1:
Kanunun 3'üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, Kanunun 3'üncü maddesinin birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki ikinci fıkra eklenmiş ve fıkra numaraları buna göre teselsül ettirilmiştir.
"Kişilerin silahlı personel tarafından korunması, kurum ve kuruluşlar bünyesinde özel güvenlik birimi kurulması veya güvenlik hizmetinin şirketlere gördürülmesi özel güvenlik komisyonunun kararı üzerine valinin iznine bağlıdır. Ancak, valilik tarafından komisyon kararı aranmaksızın aşağıdaki hallerde geçici olarak özel güvenlik izni verilebilir.
a) Toplantı, konser, sahne gösterileri ve benzeri etkinliklerde,
b) Para veya değerli eşya nakli gibi geçici veya acil hallerde,
c) Komisyonca yazılı başvuru tarihinden itibaren en geç otuz gün içerisinde incelenip karara başlanıncaya kadar geçecek süre ile sınırlı olmak üzere can güvenliğinin bulunmaması sebebiyle yapılan koruma taleplerinde
Kanunun 3.maddesinin birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki ikinci fıkra eklenmiş ve fıkra numaraları buna göre teselsül ettirilmiştir..
Haklarında koruma kararı alınan kişilerin durumları ihtiyaç duyuldukça her zaman, en geç beş yılda bir Komisyonca ve
karara bağlanır."
SEKTÖRÜN ÖNERİSİ:
Toplantı, konser,spor müsabakalarınde görev alacak özel güvenlik personelinin 5188 sayılı yasada belirtilen özelliklerde ve çalışma belgesi olanlardan oluşması.Toplama kişilerle yapılacak hizmetlere izin verilmemesi tespitinde çalışan ve çalıştıranlara ağır cezalar verilmesi.
GEREKÇE :
ÖZEL GÜVENLİK KOMİSYONU :
MADDE :4
Özel güvenlik komisyonu, bu Kanunda belirtilen özel güvenlikle ilgili kararları almak üzere valinin görevlendireceği bir vali yardımcısının başkanlığında, il emniyet müdürlüğü, il jandarma komutanlığı, ticaret odası başkanlığı, sanayi odası başkanlığı temsilcisinden oluşur. Sanayi odasının bulunmadığı illerde komisyona ticaret ve sanayi odası başkanlığının temsilcisi katılır. Özel güvenlik izni verilmesi ya da bu uygulamanın kaldırılması için başvuran kişi ya da kuruluşun temsilcisi ilgili komisyon toplantısına üye olarak katılır. Komisyon, kararlarını oy çokluğu ile alır; oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu taraf çoğunluk sayılır; çekimser oy kullanılamaz.
DEĞİŞİKLİK TASLAĞI :
Ticaret ,sanayi temsilcilerinden başka ÖGF Federasyonunun illerde belirleyeceği temsilcilerinde bulunması.
SEKTÖRÜN ÖNERİSİ :
Komisyona federasyonun önereceği bir üye katılmalıdır.
GEREKÇE :
Federasyınun etkin hale gelmesi için.
ÖZEL GÜVENLİK ŞİRKETLERİ
MADDE :5
Şirketlerin özel güvenlik alanında faaliyette bulunması İçişleri Bakanlığının iznine tâbidir. Faaliyet izni verilebilmesi için şirket hisselerinin nama yazılı olması ve faaliyet alanının münhasıran koruma ve güvenlik hizmeti olması zorunludur. Özel güvenlik şirketleri, şubelerini bir ay içinde Bakanlığa ve ilgili valiliğe yazılı olarak; hisse devirlerini bir ay içinde Bakanlığa bildirirler.
Yabancı kişilerin özel güvenlik şirketi kurabilmesi ve yabancı şirketlerin Türkiye'de özel güvenlik hizmeti verebilmesi mütekabiliyet esasına tâbidir.
Özel güvenlik şirketlerinin kurucu ve yöneticilerinde bu Kanunun 10 uncu maddesinin (a) ve (d) bentlerinde belirtilen şartlar aranır. Yöneticilerin ayrıca dört yıllık yüksek okul mezunu olmaları, Kanunun 10 uncu maddesinin (e) bendinde belirtilen şartı taşımaları ve 14 üncü maddesinde belirtilen özel güvenlik temel eğitimini başarıyla tamamlamış olmaları gerekir. ( Ek cümle:21.4.2005 5335/23 Md.) Muvazzaf subaylarda 4 yıllık okul mezunu olma şartı aranmaz.
Kurucu ve yöneticilerde aranan şartların kaybedilmesi halinde iki ay içinde eksiklik giderilmediği veya bu kurucu ve yöneticiler değiştirilmediği takdirde faaliyet izni iptal edilir.
Bu şirketler tarafından üçüncü kişi, kurum ve kuruluşlara sağlanacak koruma ve güvenlik hizmetleri, hizmetin başlamasından en geç bir hafta önce ilgili valiliğe yazılı olarak bildirilir. Acil ve geçici nitelikteki koruma ve güvenlik hizmetlerinde süre kaydı aranmaz.
(Ek fıkra :21.4.2005 5335/23 Md) Özel Güvenlik Şirketleri üstlendikleri koruma ve güvenlik hizmetlerinde istihdam edecekleri özel güvenlik görevlilerinin çalışma izin belgelerinin birer suretini bir ay içinde ilgili kişi,kurum ya da kuruluşa bildirir.
(Ek fıkra :21.4.2005 5335/23 Md) Alarm izleme merkezi kurma ve işletme için valilikten yeterlilik belgesi alınması zorunludur.
DEĞİŞİKLİK TASLAĞI :
MADDE :2
5188 sayılı Kanunun 5'inci maddesinin üçüncü fıkrasından son cümlesi Harp Okulu mezunu muvazzaf subaylarda dört yıllık okul mezunu olma şartı aranmaz şeklinde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
"Özel güvenlik eğitim kurumları ile özel güvenlik eğitim şirketleri merkez ve şubelerinde aynı kişi olmamak üzere en az bir yönetici görevlendirilir."
Yöneticiliği boşalması halinde iki ay içerisinde yeni bir yönetici atanır.Yeni yönetici atanıncaya kadar bu Kanunun 10.uncu maddesinin (g) bendinde belirtilen eğitim şartı hariç diğer şartları taşıyan bir kişi bu süre içinde geçici yönetici olarak görevlendirilir
Niteliği itibariyle koruma ve güvenlik hizmeti teşkil eden ve üçüncü kişilere verilen her türlü hizmet bu Kanun kapsamında özel güvenlik hizmeti olarak değerlendirilir.
SEKTÖRÜN ÖNERİSİ :
HİÇ KİMSE HİÇBİR AD ALTINDA KORUMA VE GÜVENLİK HİZMETİ VEREMEZ.
ÖZEL GÜVENLİK BİRİMİ KURMANIN ALT LİMİTİ EN AZ 20 KİŞİ OLMALIDIR.BU SAYININ ALTINDAKİ BİRİMLER ŞİRKETLERE DEVREDİLMELİDİR.
4734-4735 sayılı kamu ihale kanununa bı madde aykırıdır.Kamu kuruluşlarında yapılan ihalelerde yönetmeliğimizde beliritlen işe başlama bildirim süreleri dikkate alınmamaktadır.
4734 sayılı KİK kanun uygulaması gereği 5188 sayılı kanunun 5. maddesine göre yapılan uygulamalarda özel güvenlik şirketleri iki kanunun çelişkisinden ve kamu kuruluşlarının uygulamalarından dolayı cezalı duruma düşmektedirler.5118 sayılı kanunda belirtilen sözleşme öncesi valiliklere başvurunun, sözleşme imzalandıktan 15 gün içerisinde başvuru yapılması uygundur.
GEREKÇE :
5188 SAYILI KANUNUN EN CAN ALICI MADDELERİNDEN BİRİSİ BU MADDEDİR.
Özel Güvenlik hizmet ve eğitim kurumlarında görev yapacak yöneticilerin hastalık, izin durumlarında bulunmama sürelerinin asgari azami sürelerinin iş kanunlarıda dikkate alınarak belirlenmesi.
Sözleşme imzalanmadan önce emniyet müdürlülüklere ve valiliklere başvurma şansı verilmiyor.İhaleye çıkan kamu kuruluşların valiliklerden alınmış izin belgeleri çoğu kez yok.
EK ÖNLEMLER :
MADDE :6
Mülkî idare amirleri havalimanı, liman, gümrük, gar ve istasyon gibi yerler ile spor müsabakalarının, sahne gösterilerinin ve benzeri etkinliklerin yapıldığı yerlerdeki özel güvenlik tedbirlerini denetlemeye ve kamu güvenliğinin gerektirdiği hallerde ek önlemler aldırmaya yetkilidir.
Kamu güvenliğinin sağlanması yönünden 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ile vali ve kaymakamlara verilen yetkiler saklıdır. Bu yetkilerin kullanılması durumunda özel güvenlik birimi ve özel güvenlik personeli mülkî idare amirinin ve genel kolluk amirinin emirlerini yerine getirmek zorundadır.
DEĞİŞİKLİK TASLAĞI :
SEKTÖRÜN ÖNERİSİ :
GEREKÇE :
İKİNCİ BÖLÜM
ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİ
ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİN YETKİLERİ
MADDE :7
Özel güvenlik görevlilerinin yetkileri şunlardır:
a) Koruma ve güvenliğini sağladıkları alanlara girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.
b) Toplantı, konser, spor müsabakası, sahne gösterileri ve benzeri etkinlikler ile cenaze ve düğün törenlerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.
c) 1412 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 127 nci maddesine göre yakalama ve yakalama nedeniyle orantılı arama.
d) Görev alanında, haklarında yakalama, tutuklama veya mahkûmiyet kararı bulunan kişileri yakalama ve arama.
e) Yangın, deprem gibi tabiî afet durumlarında ve imdat istenmesi halinde görev alanındaki işyeri ve konutlara girme.
f) Hava meydanı, liman, gar, istasyon ve terminal gibi toplu ulaşım tesislerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.
g) Genel kolluk kuvvetlerine derhal bildirmek şartıyla, aramalar sırasında suç teşkil eden veya delil olabilecek ya da suç teşkil etmemekle birlikte tehlike doğurabilecek eşyayı emanete alma.
h) Terk edilmiş ve bulunmuş eşyayı emanete alma.
ı) Kişinin vücudu veya sağlığı bakımından mevcut bir tehlikeden korunması amacıyla yakalama.
j) Olay yerini ve delilleri koruma, bu amaçla Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 157 nci maddesine göre yakalama.
k) Türk Medeni Kanununun 981 inci maddesine, Borçlar Kanununun 52 nci maddesine, Türk Ceza Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasının (1) ve (2) numaralı bentlerine göre zor kullanma.
DEĞİŞİKLİK TASLAĞI :
MADDE :3
Özel güvenlik görevlilerinin yetkileri şunlardır:
a) Koruma ve güvenliğini sağladıkları alanlara girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.
b) Toplantı, konser, spor müsabakası, sahne gösterileri ve benzeri etkinlikler ile cenaze ve düğün törenlerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.
c) 1412 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 127 nci maddesine göre yakalama ve yakalama nedeniyle orantılı arama.
d) Görev alanında, haklarında yakalama, tutuklama veya mahkûmiyet kararı bulunan kişileri yakalama ve arama.
e) Yangın, deprem gibi tabiî afet durumlarında ve imdat istenmesi halinde görev alanındaki işyeri ve konutlara girme.
f) Hava meydanı, liman, gar, istasyon ve terminal gibi toplu ulaşım tesislerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.
g) Genel kolluk kuvvetlerine derhal bildirmek şartıyla, aramalar sırasında suç teşkil eden veya delil olabilecek ya da suç teşkil etmemekle birlikte tehlike doğurabilecek eşyayı emanete alma.
h) Terk edilmiş ve bulunmuş eşyayı emanete alma.
ı) Kişinin vücudu veya sağlığı bakımından mevcut bir tehlikeden korunması amacıyla yakalama.
j) Olay yerini ve delilleri koruma, bu amaçla Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 157 nci maddesine göre yakalama.
k) Türk Medeni Kanununun 981 inci maddesine, Borçlar Kanununun 52 nci maddesine, Türk Ceza Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasının (1) ve (2) numaralı bentlerine göre zor kullanma.
SEKTÖR ÖNERİSİ :
Özel güvenlik izni alınarak çalıştırılacak personel sayısının tesbitinde iş kanunu gereği yasal çalışma süreleri dikkate alınarak personel sayısının tespit edilmesi, izin değişimlerinde gerekli personelin mutlaka toplam personel sayısına dahil edilmesi gerekli olup başvurularda görev yapılacak alanın büyüklüğü, insan yoğunluğu çevre koşulları dikkate alınarak güvenlik personel sayısının belirlenmesi gerekmektedir.
GEREKÇE :
SİLAH BULUNDURMA VE TAŞIMA YETKİSİ
MADDE :8
Hangi koruma ve güvenlik hizmeti için ne miktar ve özellikte ateşli silah bulundurulabileceği komisyon tarafından belirlenir.
Ancak eğitim ve öğretim kurumlarında, sağlık tesislerinde, talih oyunları işletmelerinde, içkili yerlerde silahlı özel güvenlik görevlisi çalıştırılmasına izin verilmez. Özel güvenlik görevlileri, özel toplantılarda, spor müsabakalarında, sahne gösterileri ve benzeri etkinliklerde silahlı olarak görev yapamazlar.
Koruma ve güvenlik hizmetinde kullanılacak silah ve teçhizat, ilgili kişi veya kuruluş tarafından temin edilir. Özel güvenlik şirketleri ateşli silah alamaz ve bulunduramazlar. Ancak özel güvenlik şirketlerine, para ve değerli eşya nakli, geçici süreli koruma ve güvenlik hizmetlerinde kullanılmak üzere, özel güvenlik eğitimi veren kurumlara, silah eğitiminde kullanılmak üzere, komisyonun kararı ve valinin onayı ile silah alma, kullanma ve taşıma izni verilebilir.
DEĞİŞİKLİK TASLAĞI :
MADDE:4
5188 sayılı Kanunun 8.inci maddesinin başlığı silah ve teçhizat şeklinde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
"6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler hakkında Kanun kapsamında kendi adına silah taşıma ruhsatı bulunan özel güvenlik görevlileri bu silahlarını kişi korumasında kullanabilirler.
Özel güvenlik şirketleri tarafından koruma ve güvenlik hizmetlerinde köpek ve at kullanılması valiliğin iznine bağlıdır.Bunlarda aranacak nitelikler ve diğer hususlar yönetmelikle düzenlenir.
SEKTÖRÜN ÖNERİSİ :
-Kişi korumasında görev yapacak özel güvenlk personeli yaptığı kişi korumasındaki kişinin (kurum-iş yeri) hizmetinde silahlı görev yapıp yapmayacağı.
-Emniyet gen. Md. Kriterleri ve çalışma sistemi, eğitimi standart olarak belirlenir.
Silah bulundurma konusu kesinlikle özel güvenlik şirketlerine verilmemelidir.
GEREKÇE :
Senelerce silah kullanma yetkisine sahip olmuş ve görev icabı silahını kullanmış emekli asker ve polisin silahını kullanamaması anlaşılmayan bir husustur.
GÖREV ALANI
MADDE :9
Bu görevliler 7 nci maddede sayılan yetkileri sadece görevli oldukları süre içinde ve görev alanlarında kullanabilirler.
Özel güvenlik görevlileri silahlarını görev alanı dışına çıkaramazlar. İşlenmiş bir suçun sanığı veya suç işleyeceğinden kuvvetle şüphe edilen kişinin takibi, dışarıdan yapılan saldırılara karşı tedbir alınması, para ve değerli eşya nakli, kişi koruma ve cenaze töreni gibi güzergâh ifade eden durumlarda güzergâh boyu görev alanı sayılır. Görev alanı, zorunlu hallerde Komisyon kararıyla genişletilebilir.
Zor kullanma ve yakalama yetkilerinin kullanılmasını gerektiren olaylar en seri vasıtayla yetkili genel kolluğa bildirilir; yakalanan kişi ve zapt edilen eşya genel kolluğa teslim edilir.
DEĞİŞİKLİK TASLAĞI :
SEKTÖRÜN ÖNERİSİ :
GEREKÇE :
ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİNDE ARANILACAK ŞARTLAR
MADDE :10
- Özel güvenlik görevlilerinde aşağıdaki şartlar aranır:
a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
b) (Değişik :21.4.2005 5335/23 Md) Silahsız olarak görev yapacaklar için en az 8 yıllık ilk öğretim veya ortaokul,silahlı olarak görev yapacaklar için en az lise veya dengi okul mezunu olmak.
c) 18 yaşını doldurmuş olmak.
d) Taksirli suçlar hariç olmak üzere, ağır hapis veya altı aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsa bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, emniyeti suiistimal, sahtecilik, hileli iflas veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma, laf atma, sarkıntılık, ırza tasallut, ırza geçme, kız, kadın veya çocuk kaçırma ve alıkoyma, fuhşa teşvik, fuhuş için aracılık, uyuşturucu madde kullanma, uyuşturucu madde kaçakçılığı suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak.
e) Kamu haklarından yasaklı olmamak.
f) Görevin yapılmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı ile özürlü bulunmamak.
g) 14 üncü maddede belirtilen özel güvenlik temel eğitimini başarıyla tamamlamış olmak.
DEĞİŞİKLİK TASLAĞI :
MADDE :5
5188 sayılı Kanunun 10.uncu maddesinin ( c ) ve (d) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye (h ) bendi eklenmiştir.
c ) Silahsız görev yapacaklar için 18,silahlı görev yapacaklar için 21 yaşını doldurmuş olmak.
"(d) Taksirli suçlar ve ertelenmiş hükümler hariç olmak üzere,: altı aydan fazla hapis veyahut para cezasına çevrilmiş, ertelenmiş veya affa uğramış olsa veya deneme süresi suç işlemeden geçirildiği için mahkumiyet ortadan kalkmış veya ceza çekilmiş sayılsa bile Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçları ile Devlet Güvenliğine karşı suçlar, soykırım ve insanlığa karşı suçlar, 4926 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunun kapsamına giren suçlar ile 6136 sayılı Ateşli Silahlar ile Bıçaklar Hakkında Kanun ile Diğer Aletler Hakkında Kanun kapsamında ruhsatsız silah bulundurmak ve kullanmak, hırsızlık, nitelikli hırsızlık, kullanma hırsızlığı, yağma, nitelikli yağma, kasten öldürme,neticesi sebebiyle ağırlaşan yaralama ,güveni kötüye kullanma, dolandırıcılık, nitelikli dolandırıcılık, hileli iflas, cinsel taciz, fuhuş, İhaleye fesat karıştırma, zimmet, nitelikli zimmet, rüşvet ve TCK 197,198,199,200,202,204,207,209,210 maddelerindeki sahtecilik,suç işlemek amacıyla örgüt kurma,uyuşturucu madde imal,ithal veya ihraç etmek,ülke içinde satmak,satışa arz etmek,başkalarına verme,sevk etme,nakletme,depolama suçlardan dolayı hükümlü bulunmamak."
h)Silahlı görev yapacak özel güvenlik görevlilerinde 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunda belirtilen diğer şartlar aranır.
SEKTÖRÜN ÖNERİSİ :
GEREKÇE :
ÇALIŞMA İZİNİ :
MADDE :11
Özel güvenlik görevlisi olarak istihdam edilecekler ile özel güvenlik şirketlerinde ve özel güvenlik eğitimi verecek kurumlarda yönetici olarak çalışacaklar hakkında valilikçe güvenlik soruşturması yapılır. Soruşturma sonucu olumlu olanlara, bu Kanunun 14 üncü maddesinde belirtilen özel güvenlik temel eğitimini başarıyla bitirmiş olmak şartıyla, valilikçe beş yıl süreli çalışma izni verilir. Ateşli silah taşımayacak özel güvenlik görevlileri hakkında sadece arşiv araştırması yapılır. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması bir ay içinde tamamlanır.
Göreve başlayan özel güvenlik görevlileri işveren tarafından onbeş gün içinde valiliğe bildirilir.
Çalışma izninin yenilenebilmesi için, güvenlik soruşturmasının olumlu olması ve Kanunun 14 üncü maddesinde belirtilen özel güvenlik yenileme eğitiminin başarıyla tamamlanmış olması zorunludur.
Özel güvenlik görevlilerinde aranan şartlardan herhangi birisinin kaybedilmesi halinde çalışma izni iptal edilir.
(Değişik beşinci fıkra :21.4.2005 5335/23 Md). Genel kolluk kuvvetinden ve Milli İstihbarat Teşkilatından emekli olanlar ile en az beş yıl fiilen bu görevlerde çalıştıktan sonra kendi istekleriyle görevlerinden ayrıldıkları tarihten itibaren 5 yıl süreyle Özel Güvenlik temel eğitimi şartı aranmaz
DEĞİŞİKLİK TASLAĞI :
MADDE :6
5188 sayılı Kanunun 11. maddesinin ilk cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Özel Güvenlik görevliler ile özel güvenlik şirketleri ve özel güvenlik eğitim kurumlarının kurucusu ve bu kurumlarda yönetici olarak çalışacaklar hakkında arşiv araştırması yapılır ve adli sicil kaydı istenir.Araştırma sonucu olumlu olan özel güvenlik görevlilerine,bu Kanunun 14.maddesinde belirtilen özel güvenlik temel eğitimini başarıyla bitirmiş olmak şartıyla,beş yıl süreli çalışma izni ve yöneticilere kimlik kartı verilir."
SEKTÖRÜN ÖNERİSİ :
ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİNE KİMLİK ALANA KADAR 3 AYLIK GEÇİCİ KİMLİK VERİLMESİ.
Kurucu ve yöneticiler hakkında daha detaylı Güvenlik araştıtmasının yapılması daha uygun olacağı kanısındayım
GEREKÇE :
KİMLİKLİ ELEMAN SIKINTISINI GİDERMEK VE EĞİTİMSİZ ELEMAN ÇALIŞTIRILMASINI ÖNLEMEK.
Bir noktada kanun adamı olacak olan yöneticilerin ve kurucuların iyi araştırılması gerekir.
KİMLİK
MADDE :12
Özel güvenlik görevlilerine valilikçe kimlik kartı verilir. Kimlik kartında görevlinin adı ve soyadı ile silahlı ya da silahsız olduğu belirtilir.
Kimlik kartı görev alanı ve süresi içerisinde herkes tarafından görülebilecek şekilde yakaya takılır. Üzerinde kimlik kartı olmayan özel güvenlik görevlileri Kanunun 7 nci maddesinde sayılan yetkileri kullanamazlar.
Herhangi bir sebeple görevinden ayrılan özel güvenlik görevlileri işveren tarafından onbeş gün içinde valiliğe bildirilir.
DEĞİŞİKLİK TASLAĞI :
SEKTÖRÜN ÖNERİSİ :
Kimlik kartındaki isim ve nitelik açıklaması (Silahlı-Silahsız) en az beş metreden görünür şekilde yazılmalıdır.
GEREKÇE :
MADDE :13
Özel güvenlik görevlileri görev alanı içinde ve süresince üniforma giyerler. Görevin ve işyerinin özelliği nedeniyle gerekli görülen hallerde sivil kıyafetle görev yapılmasına komisyon izin verebilir.
DEĞİŞİKLİK TASLAĞI :
SEKTÖR ÖNERİSİ :
GEREKÇE :
EĞİTİM
MADDE:14
- Özel güvenlik temel eğitimi teorik ve pratik eğitim ile silah eğitiminden oluşmak üzere yüzyirmi ders saatinden; yenileme eğitimi altmış ders saatinden az olmamak üzere düzenlenir. Halen bünyesinde güvenlik fakültesi veya meslek yüksek okulu bulunan ve bünyesinde güvenlik bölümleri (fakülte veya meslek yüksek okulu) açabilecek olan üniversitelerin bu bölümlerinden mezun olanlarda beş yıl süreyle silah eğitimi hariç özel güvenlik temel eğitimi şartı aranmaz.
Özel güvenlik eğitimi ücreti karşılığında İçişleri Bakanlığınca verilebileceği gibi, Bakanlığın izni ile özel eğitim kurumlarınca da verilebilir.(Ek cümle: 21.4.2005 5335/23) Yeterli bina arac gereç ve personel bulunması şartıyla özel güvenlik eğitimi,valiliğin izniyle güvenlik hizmetinin sağlandığı yerde verilebilir.Özel Güvenlik Eğitimi verecek kurumların kurucu ve yöneticilerinde 5 inci maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen şartlar aranır.
Özel güvenlik eğitiminin niteliği, müfredatı, eğiticilerde ve eğitim merkezlerinde aranacak şartlar ile eğitim sonucu yeterliliğin belirlenmesine (Ek cümle: 21.4.2005 5335/23) ve sınavlarda görevlendirileceklere yapılacak ödemelere ilişkin esas ve usuller yönetmelikle düzenlenir.
DEĞİŞİKLİK TASLAĞI :
MADDE :7
Kanunun 14'üncü maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;
"Özel Güvenlik eğitimi,İçişleri Bakanlığının uygun görüşü üzerine 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında Milli Eğitim Bakanlığından izni ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından açılan özel eğitim kurumlarınca verilir. Özel güvenlik eğitimi verecek kurumların kurucu ve yöneticilerinde 5.maddenin üçüncü fıkrası ile 11.maddenin birinci fıkrasında belirtilen şartlar aranır. Silahlı görev yapan özel güvenlik görevlilerinde istidam edildiği şirket,kurum veya kuruluş tarafından her yıl atış yaptırılır.
Özel güvenlik eğitimi,öğretim programları,eğiticilerin ve kurumların nitelikleri ile sınavlara ilişkin usul ve esaslar ,bu Kanunun yürürlük tarihinden itibaren üç ay içerisinde İçişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından müşterek olarak hazırlanacak yönetmelikle düzenlenir. niteliği, müfredatı, eğiticilerde ve eğitim merkezlerinde aranacak şartlar ile eğitim sonucu yeterliliğin belirlenmesine ilişkin esas ve usuller bu Kanunun yürürlük tarihinden itibaren üç ay içerisinde İçişleri Bakanlığının görüşü alınarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanacak yönetmelikle düzenlenir."
Özel Güvenlik personelinin çok büyük bülümünün insanların yoğun olduğu (iş merkezi,alışveriş mer.,siteler vb)alanlar olması sebebi ile etkili iletişim ders saatinin arttırılmasında büyük fayda olup,teknik derslerde patlayıcı,uyuşturucu,olay yeri inceleme ders saat sayısı düşürülebilir
SEKTÖRÜN ÖNERİSİ :
Eğitim konularının içine ;
-Marketlerde güvenliğin kontrolü
-Alışveriş merkezlerinde güvenliğin kontrolü
-Hastanelerde güvenliğin kontrolü dahil edilmelidir.
TAZMİNAT
MADDE :15
Bu Kanunda yazılı görevleri yerine getirirken yaralanan, sakatlanan özel güvenlik görevlilerine veya ölen özel güvenlik görevlisinin kanunî mirasçılarına, iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde belirlenen miktar ve esaslar çerçevesinde tazminat ödenir. Ancak, genel hükümlere göre daha yüksek miktarda tazminat ödenmesine mahkemelerce hükmedilmesi halinde, iş sözleşmesine veya toplu iş sözleşmesine dayanılarak ödenen tutarlar mahsup edilir.
Birinci fıkra hükümleri gereğince ödenecek tazminat, 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında ödenmesi gerekecek diğer tazminatlarla ilişkilendirilmez.
Kamu kurum ve kuruluşlarında bu Kanunda yazılı görevleri yerine getirirken yaralanan, sakatlanan özel güvenlik görevlilerine veya ölen özel güvenlik görevlilerinin kanunî mirasçılarına; iş sözleşmesi, toplu iş sözleşmesi veya 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerinde belirtilen tazminat miktarlarından hangisi yüksek ise o miktar ödenir
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
YASAKLAR VE CEZA HÜKÜMLERİ
GÖREV DIŞINDA ÇALIŞTIRMA YASAĞI
MADDE :16
Özel güvenlik personeli, Kanunda belirtilen koruma ve güvenlik hizmetleri dışında başka bir işte çalıştırılamaz.
DEĞİŞİKLİK TASLAĞI :
SEKTÖRÜN ÖNERİSİ :
GEREKÇE :
GREV YASAĞI
MADDE :17
- Özel güvenlik personeli greve katılamaz.
DEĞİŞİKLİK TASLAĞI :
SEKTÖRÜN ÖNERİSİ :
GEREKÇE :
GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMA
22'nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;
İçişleri Bakanlığı ve valilikler özel güvenlik hizmetleri kapsamında özel güvenlik birimleri
ile özel güvenlik şirketlerini; Milli Eğitim Bakanlığı ve valilikler özel güvenlik eğitimi veren
kurumlan denetlemeye yetkilidir.'"
DEĞİŞİKLİK TASLAĞI :
SEKTÖRÜN ÖNERİSİ :
GEREKÇE :
ADLİ SUÇLAR VE CEZALAR
MADDE :19
Bu Kanunda öngörülen adlî suçlar ve cezalar şunlardır:
a) Bu Kanunun 3 üncü maddesinde belirtilen özel güvenlik iznini almadan özel güvenlik görevlisi istihdam eden kişilere veya kuruluşların yöneticilerine altı aya kadar hapis ve altı milyar lira ağır para cezası verilir.
b) Bu Kanunun 5 inci maddesinde belirtilen faaliyet iznini almadan özel güvenlik faaliyetinde bulunan şirketlerin kurucu ve yöneticilerine, bu Kanunun 3 üncü maddesinde belirtilen izni almadan özel güvenlik birimi oluşturan kurum ve kuruluşların yöneticilerine, bu Kanunun 14 üncü maddesinde belirtilen izni almadan özel güvenlik eğitimi veren kurum ve kuruluşların yöneticilerine bir yıla kadar hapis ve yirmimilyar lira ağır para cezası verilir. Bu şekilde cezalandırılan kişiler, özel güvenlik şirketlerinde ve özel güvenlik eğitimi veren kurumlarda kurucu ve yönetici olamazlar.
c) Bu Kanunun 11 inci maddesine göre çalışma izni verilmeyen kişileri özel güvenlik görevlisi olarak istihdam eden kişi, kurum, kuruluş veya şirketlere, çalıştırdıkları her kişi için üçmilyar lira ağır para cezası verilir. Bu kişiler silahlı olarak çalıştırılmış ise altı aya kadar hapis ve çalıştırılan her kişi için altımilyar lira ağır para cezası verilir.
d) Bu Kanunun 21 inci maddesinde belirtilen özel güvenlik malî sorumluluk sigortasını yaptırmadan özel güvenlik görevlisi istihdam eden kişi; kurum, kuruluş veya şirketlerin yöneticilerine istihdam ettikleri her kişi için üçmilyar lira ağır para cezası verilir.
e) Bu Kanunda belirtilen faaliyet iznini almadan özel güvenlik hizmeti veya özel güvenlik eğitimi verdiğini ilân eden veya reklam yapan kişi; kurum, kuruluş veya şirketlerin yöneticilerine altı aya kadar hapis ve onmilyar lira ağır para cezası verilir.
DEĞİŞİKLİK TASLAĞI :
SEKTÖRÜN ÖNERİSİ :
GEREKÇE :
İDARİ SUÇLAR VE CEZALAR
MADDE :20
- Bu Kanunda öngörülen idarî suç ve para cezaları şunlardır:
a) Diğer kişi, kurum ve kuruluşlara sağlanacak özel güvenlik hizmetini 5 inci maddede belirtilen süre içinde ilgili valiliğe bildirmeyen özel güvenlik şirketlerine her bildirim için birmilyar lira idarî para cezası verilir.
b) 6 ncı madde uyarınca mülkî idare amirlerince istenen ilave tedbirleri almayan kişi; kurum, kuruluş veya şirketlerin yöneticilerine ikimilyar lira idarî para cezası verilir.
c) 17 nci maddede belirtilen grev yasağına uymayan, ateşli silahını bu Kanuna aykırı veya görev alanı dışında kullanan veya özel güvenlik kimlik kartını başkasına kullandıran özel güvenlik görevlisine birmilyar lira idarî para cezası verilir ve bu kişilerin çalışma izni iptal edilir. Bu kişiler bir daha özel güvenlik görevlisi olamazlar.
d) 22 nci madde gereğince tespit edilip giderilmesi istenen eksiklikleri gidermeyen kişi; kurum, kuruluş veya şirketlerin yöneticilerine ikimilyar lira idarî para cezası verilir.
e) Özel güvenlik görevlisini koruma ve güvenlik hizmetleri dışında başka bir işte çalıştıran kişi, kurum ve kuruluşlara her eylemleri için birmilyar lira idarî para cezası verilir.
f) 11 inci maddenin ikinci fıkrası ile 12 nci maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen bildirimleri süresinde yerine getirmeyenlere birmilyar lira idarî para cezası verilir.
Bu maddede öngörülen idarî para cezaları o yerin en büyük mülkî amiri tarafından verilir. Verilen para cezalarına dair kararlar ilgililere 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edilir. Bu cezalara karşı tebliğ tarihinden itibaren en geç yedi gün içinde yetkili idare mahkemesine itiraz edilebilir. İtiraz, verilen cezanın yerine getirilmesini durdurmaz. İtiraz, zaruret görülmeyen hâllerde, evrak üzerinden inceleme yapılarak en kısa sürede sonuçlandırılır. İtiraz üzerine verilen kararlara karşı bölge idare mahkemesine başvurulabilir. Bölge idare mahkemesinin verdiği kararlar kesindir. Bu Kanuna göre verilen idarî para cezaları, ilgili valilik veya kaymakamlığın bildirimi üzerine 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre Maliye Bakanlığınca tahsil olunur.
DEĞİŞİKLİK TASLAĞI :
MADDE :8
1588 saılı Kanunun 19 maddesi iptal edilmiş ve 20'nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir
a) Üçüncü kişi ,kurum ve kuruluşlara sağlanacak özel güvenlik hizmetini 5 inci maddede belirtilen süre içinde hizmetin verileceği yerin valiliğine bildirmeyen özel güvenlik şirketlerine her bildirim için bin Yeni Türk Lirası idari paa cezası verilir.
b)6'ıncı madde uyarınca mülki idare amirlerinde istenen ilave tedbirleri almayan kişi,kurum,kuruluş veya şirketlerin yöneticilerine ikibin Yeni Türk Lirası idari para cezası verilir.
c) Kanunun 17'nci maddesinde belirtilen grev yasağına uymayan,ateşli silahını görev alanı dışında kullanan veya özel güvenlik kimlik kartını başkansına kullandıran özel güvenlik görevlilerinin çalışma izni iptal edilir.Bu kişiler,eylemleri ayrıca suç teşkil etmediği takdirde yeniden özel güvenlik eğitimi almadan özel güvenlik görevlisi olamazlar.
d)Kanunun 22 nci maddesine göre tespit edilen ve giderilmesi istenen eksiklikleri gidermen kişi,kurum veya şirketlerin yöneticilerine bin Yeni Türk Lirası idari para cezası verilir.
e) Özel güvenlik görevlisini koruma ve güvenlik hizmetleri dışında başka bir işte çalıştıran kişi,kurum ve kuruluşlara her eylemleri için beşyüz Yeni Türk Lirası idari para cezası verilir.
f) 11'inci maddenin ikinci fıkrası ile 12'inci maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen bildirimleri süresinde yerine getirmeyenlere yüz Yeni Türk Lirası idari para cezası verilir.
g ) Bu kanunun 3'üncü maddesine belirtilen özel güvenlik iznini almadan özel güvelik görevlisi istihdam edenler ile bu yerlere özel güvenlik hizmeti veren şirketlerin yöneticilerine atıbin Yeni Türk Lirası idari para cezası verilir.
h) Faaliyet iznini almadan özel güvenlik hizmeti ve özel güvenlik eğitimi veren veya bu yönde ilan ve reklam verenlere onikibin Yeni Türk Lirası idari para cezası verilir ve bunlar faaliyetten men edilir.
ı) Bu Kanunun 11'inci maddesine gör euro çalışma izni bulunmayan özel güvenlik görevlisi olarak istihdam edenlere çalıştırdıkları her kişi için bir Yeni Türk Lirası idari para cezası verilir.,
j) Bu Kanunun 21'inci maddesinde belirtilen özel güvenlik mali sorumluluk sigortasını yaptırmadan özel güvenlik görevlisi istidam edenlere çalıştırdıkları her kişi için üçbin Yeni Türk Lirası idari para cezası verilir.
k) Bu Kanuna göre ruhsatlandırılan silahları kaybeden veya devir işlem süresinde yapmayanlara beş bin Yeni Türk Lirası idari para cezası verilir.
l) izin almaksızın faaliyet gösteren alarm kurma ve işletme merkezlerine beşbin Yeni Türk Lirası idari para cezası verilir.
m)Bir ay içerisinde abone sayısının %4 ünden daha fazla sayıda gerçek dışı alarm veren merkezlere,er yanlış alarm için yüz Yeni Türk Lirası idari para cezası verilir.
n) Kanunun 5'inci maddesinin beşinci paragrafında belirtilen süre zarfında yönetici ataması yapmayanlara beş bin Yeni Türk Lirası para cezası verilir
MADDE :9
Kanunun 20nci maddesinin son paragrafının başına aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“İdari para cezalarına dair işlemler kabahatler Kanununa göre yapılır
SEKTÖRÜN ÖNERİSİ :
Cezaları ağır tutmanın sektörün geleceğine olumlu etkiler yapar.
GEREKÇE :
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
ÖZEL GÜVENLİK MALİ SORUMLULUK SİGORTASI
MADDE :21
Özel hukuk kişileri ve özel güvenlik şirketleri, istihdam ettikleri özel güvenlik görevlilerinin üçüncü kişilere verecekleri zararların tazmini amacıyla özel güvenlik malî sorumluluk sigortası yaptırmak zorundadır. Özel güvenlik malî sorumluluk sigortasına ilişkin esas ve usuller Hazine Müsteşarlığınca belirlenir.
Bu maddede öngörülen özel güvenlik malî sorumluluk sigortası, Türkiye'de ilgili branşta çalışmaya yetkili olan sigorta şirketleri tarafından yapılır. Bu sigorta şirketleri özel güvenlik malî sorumluluk sigortasını yapmakla yükümlüdürler. Bu yükümlülüğe uymayan sigorta şirketlerine Hazine Müsteşarlığınca sekizmilyar lira idarî para cezası verilir. Bu para cezasının tahsilinde ve cezaya itiraz usulünde 20'nci maddenin ikinci fıkrası hükümleri uygulanır.
DEĞİŞİKLİK TASLAĞI :
SEKTÖRÜN ÖNERİSİ :
GEREKÇE :
DENETİM
MADDE :22
- İçişleri Bakanlığı ve valilikler özel güvenlik hizmetleri kapsamında, özel güvenlik birimlerini, özel güvenlik şirketlerini ve özel güvenlik eğitimi veren kurumları denetlemeye yetkilidir. Denetimin mahiyeti, kapsamı, usul ve esasları yönetmelikle belirlenir.
Denetim sonucu tespit edilen eksikliklerin ilgili kişi, kurum, kuruluş ve şirketlerce verilen süre içinde giderilmesi zorunludur.
Amacı dışında faaliyet gösterdiği veya suç kaynağına dönüştüğü tespit edilen şirketlerin ve özel eğitim kurumlarının faaliyet izni iptal edilir. Bu şekilde faaliyet izni iptal edilen şirketlerin veya kurumların, kurucu ve yöneticileri, özel güvenlik şirketlerinde ve özel güvenlik eğitimi veren kurumlarda kurucu ve yönetici olamazlar.
DEĞİŞİKLİK TASLAĞI :
MADDE :8
Kanunun 22'nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;
İçişleri Bakanlığı ve valilikler özel güvenlik hizmetleri kapsamında özel güvenlik birimleri
ile özel güvenlik şirketlerini; Milli Eğitim Bakanlığı ve valilikler özel güvenlik eğitimi veren
MADDE :10
5188 sayılı Kanunun 22 nci maddesini aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;
Bu Kanun kapsamında yürütülen her türlü özel güvenlik faaliyeti gerektiğinde İçişleri Bakanlığı ve valiliklerce denetlenir.Ancak özel güvenlik eğitimi veren kurumların denetimi hakkında 625 sayılı Kanun hükümleri saklıdır.Denetim kapsamı,usul ve esasları yönetmelikle düzenlenir.
Amacı dışında faaliyet gösterdiği veya suç kaynağına dönüştüğü tespit edilen şirketlerin,alarm kurma ve izleme merkezlerinin ve özel güvenlik eğitim kurumlarının izinleri iptal edilir.Bu şekilde faaliyet izni iptal edilen şirketlerin veya kurumların,kurucu ve yöneticileri v,özel güvenlik şirketlerinde,özel güvenlik eğitimi veren kurumlarında ve alarm kurma ve izleme merkezlerinde kurucu ve yönetici olamazlar.
SEKTÖRÜN ÖNERİSİ :
GEREKÇE :
CEZA UYGULAMASI
MADDE :23
Özel güvenlik görevlileri Türk Ceza Kanununun uygulanmasında memur sayılır.
Bunlara karşı görevleri sebebiyle suç işleyenler Devlet memurları aleyhine suç işlemiş gibi cezalandırılır.
DEĞİŞİKLİK TASLAĞI :
SEKTÖRÜN ÖNERİSİ :
GEREKÇE :
MADDE :24
- Özel güvenlik şirketlerine ve özel güvenlik eğitimi verecek kurumlara faaliyet izni verilmesi için onmilyar lira, özel güvenlik görevlilerine çalışma izni verilmesi için ikiyüzmilyon lira ruhsat harcı alınır ve bu harç mal sandığına yatırılır.
DEĞİŞİKLİK TASLAĞI :
MADDE :11
Kanunun 24'üncü maddesi aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.
Özel güvenlik şirketlerinde,özel güvenlik eğitim kurumlarında ve Bakanlıktan faaliyet izni almış bir şirket bünyesinde olmayan alarm kurma ve işletme merkezlerinde faaliyet izni verilmesi için on iki bin yüz on Yeni Türk Lirası,özel güvenlik görevlilerine çalışma izni için iki yüz kır beş Yeni Türk Lirası ruhsat harcı alınır ve bu harç mal sandığına yatırılır.
SEKTÖRÜN ÖNERİSİ :
ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİ RUHSAT HARCI 100 YTL NİN ALTINDA OLMALIDIR.
GEREKÇE :
SERTİFİKASI OLUPTA HARÇ YÜZÜNDEN KİMLİK ALAMAYAN KİŞİLERİN AZALMASI.
YENİDEN DEGERLEME ORANIN UYULMASI
MADDE :25
- Bu Kanunun 19 uncu maddesinde belirtilen ağır para cezaları, 20 nci maddesinde belirtilen idarî para cezaları, 21 inci maddesinde belirtilen idarî para cezası, 24 üncü maddesinde belirtilen ruhsat harçlarına ilişkin miktarlar her yıl 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme oranına göre artırılır.
DEĞİŞİKLİK TASLAĞI :
SEKTÖRÜN ÖNERİSİ :
BELLİ BİR SAYININ ÜZERİNDE ELEMAN ÇALIŞTIRILAN İŞLETMELERE ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ ÇALIŞTIRMA ZORUNLULUĞU.
GEREKÇE :
FABRİKALARDA ÖZEL GÜVENLİK HİZMETİNİN OTURTULMASI
YÖNETMELİK
MADDE :26
Bu Kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelik, İçişleri Bakanlığınca bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren üç ay içinde çıkarılır
DEĞİŞİKLİK TASLAĞI :
SEKTÖRÜN ÖNERİSİ :
ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ MAAŞI İÇİN BELLİ BİR ASGARİ ORAN UYGULANMASI.
GEREKÇE :
YAPILAN İŞİN RİSKİNE GÖRE MAAŞ YETERSİZLİĞİ
YÜRÜLÜKTEN KALDIRILAN KANUN
MADDE :27
- 22.7.1981 tarihli ve 2495 sayılı Bazı Kurum ve Kuruluşların Korunması ve Güvenliklerinin Sağlanması Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılmıştır.
DEĞİŞİKLİK TASLAĞI :
SEKTÖRÜN ÖNERİSİ :
GEREKÇE :
GEÇİCİ MADDE :1
- Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte 2495 sayılı Kanuna göre kurulmuş olan özel güvenlik teşkilâtlarına özel güvenlik izni, özel güvenlik görevlilerine de beş yıl süreyle çalışma izni verilmiş sayılır.
GEÇİCİ MADDE :2
( EK.21.4.2005 5335/23 Md
22.07.1981 tarihli ve 2495 sayılı Bazı Kurum ve Kuruluşların Korunması ve Güvenliklerinin Sağlanması Hakkında Kanuna göre kurulmuş olan Özel Güvenlik Teşkilatlarında bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte istihdam edilmekte olan Özel güvenlik görevlileri için lise mezunu olma şartı aranmaz
GEÇİCİ MADDE :3
( EK.21.4.2005 5335/23 Md). Bu Kanunun yayımı tarihinden önce alınmış alarm izleme kurma ve işletme yeterlilik belgeleri geçerlidir.
DEĞİŞİKLİK TASLAĞI :
MADDE :12
5188 sayılı Kanuna aşağıdaki iki geçici madde ilave edilmiştir
GEÇİCİ MADDE :1
Daha önce İçişleri Banklığından faaliyet izni alan özel güvenlik eğitim kurumları,31.12.2007 tarihine kadar ruhsat harcı ödemeksizin,Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen şartlara uygun olarak,ruhsatlarını yenilerler.Bu süre içinde özel güvenlik eğitimi veren kurumlara ait iş ve şilemler Milli Eğitim Bakanlığınca yürütülür
SEKTÖRÜN ÖNERİSİ :
GEREKÇE :
YÜRÜTME :
MADDE :29
Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
DEĞİŞİKLİK TASLAĞI :
MADDE :13
Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer
MADDE :14
Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür
SEKTÖRÜN ÖNERİSİ :
GEREKÇE :
|